Speed/Amfetamin

Stoffet

Speed er det gængse navn for amfetamin, som er et syntetisk stof og kunstigt fremstillet.

Der findes forskellige slags speed/amfetamin: methylamfetamin eller methamfetamin, der er et meget kraftigt og meget farligt stof. I Danmark er ”normal” speed eller amfetamin dog mest udbredt.

Speed gør bl.a., at man bliver frisk og vågen og det har været brugt som lægemiddel siden i flere årtier. Lave doser af et amfetaminlignende stof benyttes stadig i behandlingen af (ADHD/DAMP) hos børn og voksne og ved søvnsygdommen narkolepsi.

Speed betragtes som et feststof og ses som weekend misbrug, hvorefter man bruger de næste dage på at komme at komme sig oven på den efterfølgende nedtur.

Speed indtages typisk som tabletter eller kapsler. Stoffet kan også indtages ved brug af injektionssprøjte eller ved snifning.

Påvirkning og effekt

Virkningen kommer hurtigt efter indtag og kan vare mellem 3-5 timer. Sniffer man stoffet, indtræder virkningen meget hurtigt, men forsvinder også hurtigere. Hvis man tager stoffet i pilleform kommer virkningen langsommere – oftest mellem 20 minutter til en time, hvorfor det er svært at vide, den fulde virkning er opnået.

Amfetamin øger aktiviteten i hjernen og får brugeren til at føle sig mere energisk og idérig. Man får typisk større selvtillid, man kan blive mere snakkesalig og mere social, men også mere ophidset, aggressiv eller fjendtlig. Blodtryk, puls og kropstemperatur øges, og man vil ofte svede mere, end man plejer. Nogle spænder i kæben og skærer måske tænder.

Efter rusen er væk, kommer en nedtur, hvor brugeren kan føle sig træt, trist og nogle gange paranoid.

Bivirkninger

Længerevarig brug kan give en række fysiske og psykiske gener, bl.a.  impotens, rystelser, svækket immunsystem, hjertebanken, aggressivitet, kvalme, paranoia, depression og hallucinationer.

Amfetamin kan forårsage søvnmangel. Tager man amfetamin flere dage i træk, får nogle ikke søvn i flere dage og det kan have alvorlige fysiske konsekvenser. Dels pga søvnmangel og dels fordi amfetamin belaster hjertet. Det er derfor utrolig farligt for mennesker med højt blodtryk eller hjerteproblemer at indtage stoffet.

Alkoholforgiftning. Man kan drikke meget mere alkohol end normalt under påvirkning af amfetamin, og det kan føre til en akut alkoholforgifning, når rusen aftager.

Hvis man tager amfetamin ofte, skal der efterhånden mere og mere af stoffet til, for at få den samme virkning, dvs. man udvikler en tolerans.

Amfetamin kan være meget afhængighedsskabende. Det starter med, at man tager amfetamin i weekenden, senere også på hverdage. Nedturene bliver typisk værre, og kan vare i flere dage, hvor man er sløv, ugidelig og ofte deprimeret. Man begynder at tage amfetamin for at holde nedturene på afstand og så begynder afhængigheden.

Muligheder for behandling hos Brydehuset

Misbrug af Amfetamin er særligt udbredt blandt unge og derfor har vi stor erfaring med behandlingen.

Behandling for misbrug af Amfetamin består af samtaler, rådgivning, støtte, vejledning, medicinsk og social behandling.

Hvis du eller en du kender har et overforbrug af Amfetamin, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne.

Kontakt os hvis du har brug for rådgivning eller behandling