Pårørende
Pårørende til misbrugere
Et misbrug påvirker hele familien og derfor betragtes det som hele familiens problem. Det er derfor hårdt at være pårørende til misbrugere.
Mange følelser, frustration, vrede, afmagt og fortvivlelse præger familier, hvor der er en misbruger. Pårørende har tit svært ved at forstå situationen og vide, hvad de skal og ikke skal gøre. Mange føler skam, smerte og frustration, hvis en forælder, samlever eller ens barn har et misbrug af alkohol eller andre rusmidler.
De pårørende til misbrugere oplever ofte:
- At det er nyttesløst at hjælpe - selv efter mange forsøg
- Skam, frustration, smerte, vrede, sorg afmagt og fortvivlelse
- En konstant bekymring om fremtiden
- Familielivet er ustabilt og præget af diskussioner og skænderier
- At misbrugeren afviser problemet
- At misbrugeren gentagne gange bryder løfter om at stoppe eller om forandring
Hvis du er i tvivl om din pårørende har et alkoholmisbrug, se symptomerne her.
Gratis og anonym rådgivning i Brydehuset
Forskning viser, at det kan være en stor lettelse at dele oplevelserne med andre i samme situation. Samtidig kan det være en stor hjælp og støtte at snakke med rådgivere, som har erfaring med netop de bekymringer og problemstillinger, som pårørende til misbrugere ofte oplever.
Hos Brydehuset kan pårørende til misbrugere søge telefonisk eller personlig rådgivning. Du starter med at få en anonym snak med en rådgiver i Brydehuset, hvor din problemstilling bliver omdrejningspunktet for snakken. Nogle gange er det nok med en enkelt snak. Andre gange er der behov for mere og derfor har du også mulighed for at deltage i husets pårørendegruppe. Det kræver ikke, at man har en pårørende i husets behandlingstilbud. Her hjælper og støtter vi dig i, hvordan du skal forholde dig til misbruget, og bedst motiverer misbrugeren til at komme i alkoholbehandling eller behandling for stofmisbrug. Mange har været i samme sted som dig, fordi pårørende oplever ofte lignende problemstillinger og vi har rigtig gode erfaringer med vores pårørendegruppe.