Inhallanter

Beskrivelse

Stoffer, som kan sniffes, kaldes også inhalanter (kommer af ordet inhalere). Ofte bruges helt almindelige hverdagsartikler, som indeholder opløsningsmidler, som inhalanter. Det skyldes, at de er nemme at få fat i, da de er både billige og lovlige og mange findes i de fleste hjem. Fælles for dem alle er, at der på emballagen ofte står advarsler om, at indholdsstofferne er giftige og yderst skadelige ved for eksempel indånding. Disse advarsler skal tages meget bogstaveligt.

Snifning af opløsningsmidler er meget farligt.

Påvirkning og effekt 

Virkningen er meget individuel, og afhænger af, hvad der er blevet inhaleret, samt hvilken dosis. Rusen kan minde lidt om den effekt, alkohol har. Der er forskellige måder at inhalere dampene på og det er vanskeligt at styre dosis.

Generelt gør opløsningsmidlerne, at kroppens reaktioner forsinkes og det bliver svært at tænke klart og koncentrere sig.

Når man sniffer opløsningsmidler kan man også føle sig fuld eller bedøvet. Det betyder, at man kan blive svimmel, have svært ved at styre sine bevægelser og tale usammenhængende. Hvis man sniffer meget, kan man opleve hallucinationer. Virkningen ophører dog kort tid efter man er holdt op med at sniffe.

Derefter kan man opleve hovedpine, kvalme og en række andre tegn på ubehag i kroppen.

Bivirkninger

Regelmæssig indtagelse af opløsningsmidler medfører hjerneskade. Vores hjerner er beskyttet af et fedtlag, der med tiden bliver opløst, hvis man inhalerer for eksempel lightergas. Det betyder, at man bliver dårligere til at huske og koncentrere sig. Det er også kendt som “malerhjerne”.

Brug af inhalanter kan gå hårdt ud over de indre organer.  I Danmark er brugerne gennemsnitligt mellem 13 og 16 år.

Længerevarende brug af opløsningsmidler kan desuden beskadige andre vitale dele af kroppen såsom muskler, lever, nyrer og knoglemarv. Da doseringen ved inhalering er uforudsigelig, kan man risikere, at det har døden til følge allerede første gang, man prøver det.

Det er muligt at blive afhængig af opløsningsmidler. Det bevirker en øget trang til at fortsætte med inhalering hos brugeren.

Selv blandt “hærdede” stofbrugere frarådes det at benytte disse stoffer. De permanente skader, man kan pådrage sig, samt risikoen for øjeblikkelig død, gør opløsningsmidlerne farligere end noget andet stof.

Muligheder for behandling hos Brydehuset

Hos brydehuset kender vi til problemer som følge af brug af inhallanter. Behandling for misbruget består af samtaler, rådgivning, støtte, vejledning, medicinsk og social behandling.

Hvis du eller en du kender sniffer eller bruger inhallanter, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne. Du er også velkommen til at udfylde nedenstående formular og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Kontakt os her!