Heroin

Stoffet

Heroin er en opioid, der ligesom morfin, kodein og metadon fremstilles af opiumvalmuen. Morfin benyttes til kemisk at fremstille heroin, og resultatet bliver et stof, der er cirka tre gange så stærkt som morfinen selv. Det betyder, at heroinen hurtigt fremkalder en virkning hos brugeren ved indtagelse. Heroin er et meget stærkt smertestillende stof, der kombineret med dets hurtige virkning gør det eftertragtet blandt (mis)brugere.

Der findes to typer heroin. Hvid heroin, der er et hvidt pulver, som kan opløses i vand, sniffes ind gennem næsen eller tages med en sprøjte. Det brune heroin kaldes også for rygeheroin, da det egner sig til at blive røget. Det er almindeligt, at heroin er blandet med en række andre stoffer, såsom sukker, stivelse, mælkepulver eller andet beroligende medicin (paracetamol, benzodiazepiner) for at øge vægten af stoffet og dermed give sælgeren et overskud. Det er kun ganske få unge, der har prøvet heroin.

Påvirkning og effekt

Heroinrusen varer mellem 3 og 4 timer

Heroin bedøver centralnervesystemet. Ved indtagelse giver det en kortvarig eufori, et sus, der varer i cirka et minut. Herefter bliver man træt og sløv. Det betyder også, at stoffet er med til at sænke kroppens funktioner, og det medfører den stærke smertestillende effekt, stoffet har.

Bivirkninger

Heroin er stærkt vanedannede. Ligesom ved andre opioider opbygger kroppen forholdsvis hurtigt et større og større behov for stoffet, og man har brug for større mængder for at opnå den samme virkning som tidligere. Personer, der er afhængige af heroin, tager derfor doser, der for andre mennesker vil være livsfarlige. Afhængige heroinmisbrugere tager heroin flere gange i døgnet for at undgå abstinenser.

Heroin virker dæmpende på åndedrætscenteret. Jo større dosis, jo større dæmpende effekt. Brugere kan dø af kvælning ved høj dosis, da åndedrættet går i stå. Denne risiko øges yderligere, hvis man blander heroin-rusen med andre depressive stoffer.

Hvis man kommer til at blande enten GHB / Fantasyalkoholbenzodiazepiner, eller opioider med hinanden opstår der synergisme. Det betyder, at der opstår synergi mellem stoffernes effekter, der gør effekten mere end dobbelt så stærk. Man kan sige, at “en plus en er lig med tre” i den sammenhæng og effekten bliver uforudsigelig og kan resultere i en forgiftning. Det kan være dødeligt, da stofferne kan dæmpe nervesystemet i så meget, at vejrtrækningen stopper.

Muligheder for behandling hos Brydehuset

Behandling for et misbrug af heroin, kan enten indeholde udlevering af substitutionsmedicin, såsom metadon eller decideret behandling med det formål at blive stoffri. Heroin er ekstremt vanedannede og det er meget svært at blive stoffri, når først man er afhængig af heroin. Derfor kræver det en professionel tilgang af fagligt kvalificeret personale og det kan Brydehuset tilbyde.

Ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne. Du kan også udfylde kontaktformularen nedenfor og så vende vi tilbage hurtigst muligt. 

Kontakt os her!