MDMA

Stoffet

Ren Ecstasy er et pulver, der består af hvide krystaller med det kemiske navn MDMA. Det er beslægtet med amfetamin og holder brugeren vågen og mere aktiv ved at stimulere hjernen.

Ecstasy sælges typisk som tabletter markeret med forskellige symboler og motiver. Det kan være bogstavet “E” eller dødningehoveder. Pillerne fremstilles syntetisk og indeholder typisk mange andre stoffer end MDMA. Helt op til hver tredje pille indeholder slet ikke MDMA. Det er et af de mest udbredte ulovlige stoffer.

Ecstasy betegnes som et typisk feststof, da mange oplever en følelse af lykke og en positiv indflydelse på de sociale egenskaber og humør og det forbindes ofte med fest og utrættelig dans.

Påvirkning og effekt

Rusen varierer meget og kan vare fra 1½ – 5 timer. Typisk kommer virkningen fra ½-1½ time efter indtagelse og er afhængigt af mavens øvrige indhold. Ved snifning kommer effekten efter få minutter, og rusen kan vare 2-3 timer.

Mange oplever sanseindtryk som berøringer og lyde meget stærkt. For eksempel kan musikoplevelser og farver opleves meget intense. Ved overdosis (forgiftning) med MDMA kan man opleve meget ubehagelige synshallucinationer.

Fysisk kan ecstasy påvirke brugeren så kropstemperaturen øges og hjertet slår hurtigere. Derudover kan pupillerne forstørres og man kan føle en stramning og anspændthed i kæbemusklerne

Bivirkninger

Ecstasy er ikke direkte afhængigheds-skabende. Men brugeren opbygger på kort sigt tolerance over for stoffet, så man hurtigt bliver nødt til at indtage større mængder af stoffet for at opnå samme virkning som i starten. Ved brug over længere tid, aftager de positive effekter på grund af opbygget tolerance, mens de negative bivirkninger bliver mere hyppige.

Efter et stykke tid producerer hjernen mindre af stoffet serotonin, hvilket kan føre til depression og paranoia. Ecstasy kan allerede ved første brug give nedtrykthed i dagene efter indtagelse.

Svækket dømmekraft. Under påvirkning af ecstasy svækkes dømmekraften, hvilket bl.a. kan medføre grænseoverskridende adfærd og fejldosis.

Det forhøjede energiniveau og den hævede kropstemperatur bringer ecstasybrugere i særlig stor risiko for at dehydrere og udvikle hedeslag. Det kan være meget farligt og netop hedeslag er den primære årsag til dødsfald i forbindelse med ecstasybrug. Ecstasy sætter hjernens evne til at regulere søvn, sult og tørst ude af funktion.

Muligheder for behandling hos Brydehuset

Hos brydehuset har vi stor erfaring med behandling af Ecstacy.

Behandling for misbrug af ecstacy består af samtaler, rådgivning, støtte, vejledning, medicinsk og social behandling.

Hvis du eller en du kender har et overforbrug af Ecstacy, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne.

Kontakt os hvis du har brug for rådgivning eller behandling