Benzodiazepiner

Beskrivelse

Benzodiazepiner er en type medicin i pilleform, der har en sløvende og angstdæmpende virkning på centralnervesystemet. Derfor bruges denne gruppe af stoffer til to formål: som sovemiddel og til at dæmpe angst. Det indgår i medicin som valium, stesolid og rohypnol. Stofferne fremmer virkningen af signalstoffet GABA (gamma-amino-smørsyre) i hjernen.
Virkningen varierer meget, alt efter hvilken type benzodiazepiner, der indtages. Nogle virker i 6-8 timer, andre i flere dage.

Benzodiazepiner benyttes i medicinsk sammenhæng mest til korttidsbehandlinger. Det skyldes, at de mister deres effekt, hvis de indtages regelmæssigt i mere end et par uger. Det kaldes toleransudvikling.

Brugere af benzodiazepiner kan groft sagt deles i to grupper: dem der får stoffet ordineret af deres læge, og dem der skaffer det illegalt. Den første gruppe er mennesker med konkrete diagnosticerede problemer, som man forsøger at hjælpe gennem medicinering. Det kan for eksempel være stress, indre uro eller søvnbesvær. Den anden gruppe er brugere, der ønsker at opnå en rus.

Påvirkning og effekt

De forskellige benzodiazepiner har næsten de samme virkninger og bivirkninger. De adskiller sig dog i den måde, de optages i kroppen på, og hvor længe de virker. Nogle stoffer virker i 6-8 timer og andre i flere dage. Sovemidlerne nedbrydes eksempelvis hurtigt i kroppen.

Benzodiazepiner anvendes primært ved akut uro eller angst. De er meget vanedannende og kan føre til afhængighed allerede efter 4-8 ugers regelmæssig behandling/brug. Bruger man stofferne over  længere tid, kan at man få svært ved at stoppe med medicinen, og der kan opstå abstinenssymptomer i form af angst, uro, søvnløshed eller krampeanfald. Derfor må/kan man ikke pludseligt stoppe med behandlingen af disse stoffer, og man bør aftale en nedtrapningsplan med sin læge.

Man kan især blive beruset af stofferne, hvis man tager medicinen samtidig med alkohol. Denne blanding er dog meget problematisk. Se under bivirkninger.

I rusen kan der i nogle situationer forekomme en omvendt virkning af stoffet. For eksempel oplevelser af euforisk tilstand, øget energi, rastløshed og i nogle situationer hallucinationer.

Bivirkninger

Stofferne må ikke indtages sammen med andet og slet ikke alkohol. Det, der sker, når man blander benzodiazepiner, alkohol eller GHB, kaldes synergisme. Det betyder, at virkningen af stofferne gensidigt forstærker hinanden. Synergismen er farlig, fordi man simpelthen ikke kan forudsige, hvilken virkning man opnår. Benzodiazepiners dæmpende virkning på nervesystemet forstærkes af alkohol og GHB. Det kan resultere i en forgiftning, der kan være dødelig, da vejrtrækningen kan gå i stå.

Brugere af benzodiazepiner skal være opmærksomme på, at stofferne kan påvirke reaktionsevnen. Det kan blandt andet give problemer ved bilkørsel eller betjening af farlige maskiner.

Muligheder for behandling hos Brydehuset

Hos brydehuset ser vi en del brugere der er afhængige af benzodiazepiner.

Behandlingen består af råd og vejledning samt social og medicinsk behandling. Den medicinske behandling består af forsigtig nedtrapning – udelukkende under opsyn af en læge.

Hvis du eller en du kender har et misbrug af Benzodiazepiner, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne. Du kan også udfylde formularen nedenfor og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Kontakt os her!