Kontakt : +45 4477 3737

Abstinenser ved stofmisbrug

Når man har haft et stofmisbrug over en længere periode og ønsker at stoppe, vil dette stop betyde, at man vil opleve abstinenssymptomer. Det skyldes, at kroppen har vænnet sig til en løbende stimulering af udviklede specifikke receptorer, som har overtaget kroppens egen produktion af lignende stoffer. Over tid vil kroppen skabe en ligevægt og dermed reducere de abstinenssymptomer man oplever, men det kan tage lang tid, og for de fleste vil det være en uoverkommelig opgave at håndtere på egen hånd.

Abstinenser kan deles op i psykologiske og fysiologiske abstinenser. De er begge til stede og varierer i forhold til stof og misbruget.

  • Fysisk afhængighed betyder at kroppen har tilpasset sig stoffet og har brug for stoffet. Det betyder, at du vil opleve fysiske symptomer, når du ikke længere får stoffet ind i kroppen. Nogle gængse symptomer kan være kvalme, kramper, diarré, hovedpine og feber. Du vil også nogle gange opleve at du ryster. Dette kaldes for abstinenser.
  • Psykisk afhængighed betyder at dine tanker og opmærksomhed er rettet mod stoffet. Det betyder at, at den afhængige bruger meget tid og mange og kræfter på at få fat i stoffet. Det kan også være en voldsom trang til atter at indtage stoffet for at opnå disse effekter – kaldet “craving”.

Følg links nedenfor for beskrivelse af abstinenssymptomer for de mest gængse stoffer: